Строително-инвестиционната компания Parkridge на британския милионер Джон Кътс иска да строи мол във Велико Търново. Представители на компанията са представили инвестиционните си намерения към старата столица вчера на среща с кмета д-р Румен Рашев, пише в.“Янтра ДНЕС”.

Намеренията на Parkridge са да направи мултифункционален търговски комплекс на площ от 14-15 декара във В. Търново. Представителите на британската компания ясно заявиха, че градът е инвестиционно интересен за тях, каза д-р Рашев. Те са презентирали свои молове, последният от които тези дни ще бъде открит в Полша. Очаква се инвестицията на Parkridge във В. Търново да бъде от порядъка на 30 млн. евро.

Преди месец стана ясно, че Британският предприемач Джон Кътс планира инвестиции в търговски центрове в България и Украйна. Стратегията на предприемача е да се фокусира върху по-малки градове с население от 100 хил. до 200 хил. души, където няма конкуренция при търговските площи. В България Кътс вижда потенциал за 8 търговски центъра, а в Украйна - за 20.

Засега има изчаквателна позиция по готвената продажба на “Централ мол” във В. Търново. Търговският обект е собственост на британския фонд за имоти “Юръпиън конвърджънс пропърти къмпъни”.

През следващите три до пет години сегментът на търговските площи в България ще нарасне с 300% въпреки динамичното развитие през последните години, сочи оптимистичната прогноза на водещите анализаторски компании.

През тази и следващата година се очаква България да остане на 17-а позиция по нови търговски площи, в сравнение с другите страни от Европа.