Днес на официална церемония бе извършена първата копка на най-мащабния търговски център в Русе – Mall Rousse, в присъствието на областния управител г-жа Мария Димова и на заместник-кмета г-н Орлин Лазаров.

Проектът се реализира от RESB (Real Estate Services Bulgaria), инвестиционното дружество в България на Cinema City International и Ocif Group, в партньорство с местното дружество „Ирис“.

„Русе продължава да привлича все повече инвестиции. Вярвам, че този проект ще доведе до положителна промяна в облика на града и стандарта на живот на жителите”, каза г-жа Димова.

Г-н Петър Дудоленски, изпълнителен директор на RESB, добави: „Всеки наш проект се съпътства от сериозни предварителни проучвания и те категорично показаха, че Русе е точният град за този проект. Теренът ни позволява да направим търговски център като „по учебник”, с една търговска улица, където няма място за грешка. Сега, след като получихме разрешително за строеж, започваме строителството веднага”.

„Не се съмняваме в успеха на проекта, защото нашите партньори са се доказали като професионалисти както с проектите си в България, така и в Централна и Източна Европа”, изрази своята увереност г-н Богомил Димитров, изпълнителен директор на „Ирис“ АД.

Mall Rousse се строи върху терен от 60 000 кв. м, на 5 минути от центъра на града, между двете основни пътни артерии – бул. „Липник” и бул. „Потсдам”. Разгърнатата застроена площ е над 51 000 кв. м с три надземни нива. Отдаваемата площ е 35 500 кв. м със 160 търговски обекта и над 1200 паркоместа. Откриването на комплекса е планирано за началото на 2010 г.

Mall Rousse към момента – с всички подписани и договорени търговски обекти – e над 60% отдаден под наем. Договорите са дългосрочни – между 5 и 10 години.

Ключовите наематели на Mall of Sofia и Mall Plovdiv са представени и в Mall Rousse с по-големи квадратури: „Пикадили“ (4700 кв. м), Cinema City (3000 кв. м), „Техномаркет“ (2900 кв. м), Leonardo (1000 кв. м), Happy (900 кв. м), Esprit (700 кв. м) и Ciela (490 кв. м). Предвижда се в началото на следващата година Mall Rousse да бъде 100% отдаден под наем, а откриването е насрочено за началото на 2010 г.

Планираната инвестиция в Mall Rousse надхвърля 85 милиона евро, с което инвестициите на RESB възлизат на повече от 300 милиона евро, разпределени в над 250 000 м2 търговски и офис площи. RESB успешно завърши проекта Mall of Sofia (м. юни 2006 г.) и работи по четири активни проекта – Mall Plovdiv, Park Tower, Mall Rousse и Mall Stara Zagora.