Предлагането на недвижими имоти в индустриалните зони в България продължава да се повишава стабилно, сочи доклад на международната имотна агенция Colliers Int за очакванията за развитието на пазара в България през първото полугодие.
Местната и регионална инфраструктура продължава да се подобрява в резултат на значителните инвестиции както в страната, така и в останалите страни от Югоизточна Европа, сочи още докладът.

В България в инфраструктурни и транспортни проекти са били инвестирани 731.5 млн. евро, а в Югоизточна Европа - 2 762 млн. евро, пише още в публикуваните данни.

На фона на поскъпването на земята в индустриалните зони до нереално високи нива, според имотната агенция, цените на наемите в топ индустриалните зони се запазват стабилни.

Наемът в модерните индустриални зони варира между 3.8 и 5.5 евро на квадратен метър в зависимост от местоположението, инфраструктурата и др. фактори.

Местни и чуждестранни логистични фирми, производители и търговски компании продължиха да инвестират в изграждането и развитието на индустриалните зони и логистични центрове през изминалата година.

Към момента запасите на индустриални площи в София се прогнозира да възлизат на около 700 000 кв. м, 250 000 кв. м в Пловдив и 200 000 кв. м във Варна.

Интересът към индустриалната собственост и инвестиции в логистични и търговски центрове се очаква да се запази и през настоящата година, на фона на стратегическото положение на страната ни, през която минават 5 от 10-те паневропейски коридора на стария континент.

Строителството в София е било най-интензивно, а най-активно са се оформяли като индустриални зони - Казичине, Дружба, Софийското летище, Божурище, Враждебна, Раковски и др.

Нуждата от нови съвременни складови бази, както и издаването на стандарти за качество като ISO и HACCP в хранителната индустрия, санитарния, мебелния, и др. сектори ще предопределят по-нататъшното добро развитие в сектора на индустриалните имоти.