Експат Бета АДСИЦ има готовност да направи първата инвестиция, седмици след увеличението на капитала си. Това се вижда в предоставената на Profit.bg инвестиционна презентация на фонда, по повод предстоящата акция на фонда по набиране на капитал от пазара.

От компанията обмислят да увеличат капитала си с 43 млн. лева, до 47.77 млн. лева. За начало на публичното предлагане е определен 21 май (петък).

Търговията с правата от увеличението на капитала ще се проведе от 31 май до 29 юни. Съотношението право/акция е 1/10.

Закупуването на новите акции ще става от 31 май, до 20 юли. Търгът за неизползваните права съответно е насрочен за 6 юли.

Очаква се вторичната търговия с новите акции на Експат Бета АДСИЦ на борсата да започне към края на август.

Увеличението на капитала ще се счита за успешно, ако бъдат записани и платени поне 100 хил. лота.

В материала се чете още, че от фонда са набелязали дузина проекти, които са с отлично местоположение. Оттам допълват, че повечето от тях са новопостроени сгради, съчетаващи последните технологии и добра архитектура. Всички проекти са с финансови проблеми.

Въпреки набелязаните цели, от компанията уведомяват също така, че ще продължат да разглеждат нови възможности, докато тече процедурата по увеличение на капитала.

От фонда отдават предпочитания на сгради с отлично местоположение, да не са обвързани със строителен риск, на инвестиционното качество, да са лесно отдаваеми и продаваеми обекти.

„Бихме предпочели да инвестираме във висококачествени, завършени търговски сгради, притежаващи необходимите лицензи, на отлични места (предимно в София), за които ще бъде лесно да бъдат отдавани под наем", информират от компанията.

Освен поставените критерии за избор на обекти, от фонда ще се ръководят от три правила, а именно придобиването на нови обекти да е при цена равна или под стойността на банковите заеми (50-75% от инвестиционните разходи).

На второ място е придобиването на обекти за отдаване под наем, на цена, позволяваща 20% доходност, както и продажбата на обекти с по-ниска възвращаемост, с цел удвояване на инвестицията за 2-3 години.

От фонда ще придобиват и подценени имоти със спекулативна цел за удвояване на първоначалната инвестиция за 2-3 години.

Според тях балонът в недвижимите имоти и строителството в България през 2002 - 2008 г. са родили много добри нови обекти. След 2008 г. купувачите изчезват, цените се сриват, а сделките намаляват, което създава много проблемни ситуации, констатират от компанията.

Повечето предприемачи имат задлъжнялост над 2/3 от цялата инвестиция, като банките имат твърде голяма експозиция към имоти. Дилемата пред тях е преструктуриране на необслужваните кредити или продажба на обезпечения, се чете още в документа.

От Експат Бета АДСИЦ не изключват вълна от продажби и ликвидации. „Нашата цел е да сме сред много малкото купувачи със свободни ликвидни средства", заявяват от фонда.

Към момента компанията е инвестирала в недвижими имоти в курорта Камчия (28 км южно от Варна, 97 км северно от Бургас), като е закупила три терена за 4.1 млн. лева през 2009 г.

„В момента преговаряме с купувачи за продажбата на земята на над двойно по-висока цена от цената на придобиване", информират от Експат.

Активите на компанията възлизат към 31 март на 4.42 млн. лева, при 4.61 млн. лева. Оттам отчитат намаление на текущите активи от 273 хил. лева на 82 хил. лева.

Акционерният капитал на фонда е 4.34 млн. лева. Дружеството има натрупани загуби от 499 хил. лева, като отрицателният финансов резултат за първото тримесечие на годината е 45 хил. лева.

Към момента са изтъргувани 8 000 лота на Експат Бета АДСИЦ на борсата, при 1.0 лева за бройка.