В това дъждовно есенно време, в което децата ви са във ваканция и се мотаят из апартамента, защото не могат да излязат да играят навън, човек започва да си мечтае за голямо пространство в апартамента, където да има възможност спокойно да покани съседите си на гости, например.

Мечтае си за отделна стая, в която децата да играят по цял ден, за голяма кухня, в която спокойно домакинята да може да приготви чаша горещ шоколад на своите гости... Или, казано с други думи, човек започва да си мечтае за една огромна семейна къща, в която да има място за всеки. Това пише френското електронно издание Seloger.com.

За съжаление обаче, ако всички си фантазираха за такава красива къща, в която всяко поколение би дало всичките си спестявания, за да я притежава, днес щеше да съществува една много малка част от тези къщи - продадени или наследени, или пък върнати в следствие на развод и т. н., пише още френското издание.

От друга страна, много семейства никога не са изпитвали радостта от красивия начин на живот в такава просторна къща. И така, за да "пуснат своите корени" в началото французите почнали да се заселват по селата, след което открили лукса на вилите.

Според проучване 60% от вилите се намират извън града. Данните сочат още, че за по-малко от 10 години броят на транзакциите за покупка на вили, имащи ферма или хамбар, са се увеличили с 50%. За същия този период цените също са отбелязали повишение - от 79 000 евро за вила през 1997 година на 206 000 евро през изминалата 2006 година, което е повишение от 161%, сочат още данните.

Трябва да се има предвид обаче, че това са средните цени на вилите в по-обикновените квартали. Защото в луксозните цените варират между 300 000 и 700 000 евро за вила в отлично състояние и от 200 000 до 240 000 евро за не чак толкова претенциозните вили.

Всъщност, трябва да се отбележи и фактът, че през есента е много по-изгодно да си купите красива вила, защото има фактори, които влияят на цената. Така например, ако решите да си купите имот през пролетта, когато градината с цветята е красиво подредена, когато дърветата имат листа, а моравата е окосена, то сигурно е, че цената на недвижимото имущество скача мигновено.

Сега през този "сив" сезон именно е най-удобният момент да си купите луксозна вила на хубаво място за сравнително по-малко пари, съветват още специалистите, цитирани от Seloger.com.