Изглежда кредитната криза няма да подмине нито една от развитите страни в света. Започнала през изминалата година от САЩ, тя бавно, но сигурно, се разпространи и в Европа, а след това и по всички континенти.

Страната на изгряващото слънце също попадна под ударите на кризата в сектора. Японските компании в сферата на недвижимите имоти, които търсят защита от евентуален фалит, са се увеличили с 23.5% спрямо същия период на миналата година, съобщава Bloomberg.

Броят и на строителните предприемачи, които също са подали молби за защита от фалит, е достигнал 42 през изминалия месец. Това става ясно след данни, публикувани от изследователската компания Tokyo Shoko Research Ltd.

Общият брой на компаниите, срещу които е заведен процес за фалит, се е увеличил с 4.2% през август, достигайки най-високото ниво от 5 години насам. Задълженията на фалиралите компании за недвижими имоти в Япония са се удвоили от юли насам и са достигнали 4 млрд. долара.

Банките в страната започнаха да намаляват заемите на компаниите в сектора поради значително забавения ръст и срутването на кредитния пазар в САЩ.

Правителството на страната има намерение да поиска от по-големите и устойчиви кредитни институции да започнат да отпускат повече заеми, въпреки че едва ли нещо е в състояние да спре увеличаващия се брой на фалитите.

Положението в сектора е доста сложно и неблагоприятно и в много страни има нужда правителствата да се намесят спешно, иначе много хора ще фалират и има вероятност цели компании с дългогодишен опит да изчезнат, прогнозират анализатори.