Cumbernauld town centre е една смела утопия – сградата е замислена като място, на което жителите могат да пазаруват, да се хранят и да изпитат всички удобства на съвременния живот, подобно на съвременните търговски центрове.

За съжаление, това, което се смята за първия мол във Великобритания, днес е просто една изоставена постройка.

Тук никога не е имало живот – след завършването на строежа през 1970 г. е преценено, че съществуват редица проблеми, които правят сградата нестабилна.

Определен за най-лошата сграда във Великобритания през 2005 г., търговският център в град Къмбърналд е колекция от свързани помежду си сгради, които първоначално са построени за магазини, ресторанти и луксозни апартаментни комплекси.

Вижте още: Мъртвите молове: 9 изоставени базари, пазари и търговски центрове

Пентхаус апартаментите са счетени за необитаеми поради значителни структурни недостатъци и след това са били превърнати в офис площи. Самият център сега стои празен, като част от големите магазини са присъединени към новия шопинг център Antoine, който е открит през 2007 г.

Въпреки мрачната му и потискаща атмосфера, жителите на града не считат, че молът трябва да бъде съборен. Част от тях смятат, че големите надежди, с които е построен търговският център, ще бъдат изпълнени.