Имотната мафия удари и чужденците

2116
Имотната мафия удари и чужденците

Очертава се нов хит в измамите с имоти. Този път на мушката на мафията попаднали чужденци, купили у нас апартаменти, къщи, парцели или офиси. Това разкри пред "24 часа" инспектор Наталия Петрова от отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Криминална полиция".

Жертви на имотната мафия у нас станали англичани, италианци, ирландци и испанци. Те загубили имоти по Черноморието, в планинските ни курорти и в София.

Преди да влезем в ЕС, по нашето законодателство чужденците можеха да купят недвижим имот у нас само ако регистрират фирма.

"Те не развиват търговска дейност. А собствениците на дружествата си стоят предимно в чужбина. Внасят си нулеви годишни финансови отчети. Тогава попадат в полезрението на измамниците, които виждат, че даден имот, офис или апартамент не се обитава. А в Търговския регистър, до който всеки има достъп, се намират сканирани документи, подписи и лични данни на собственици, управители и съдружници в тези фирми", разказа инспектор Петрова.

Измамниците сканират подписите на собствениците на фирмите и ги пренасят на фалшиви документи. После вкарват нов "управител" с разпоредителни права да продава активите на фирмата. И той решава бързо да ги продаде.

Другият вариант е да се вкара във фирмата нов "съдружник" с фалшив договор за подажба на дружествени дялове. Съдружникът вече може да взема решение за фирмата поотделно. Документите се вкарват в Търговския регистър с новите управители и съдружници.

Следва скоростна продажба на имотите на фирмата, без истинските им собственици да подозират това.

"Случвало се е да минат няколко години, преди да разберат, че вече нямат имоти", казва инспектор Наталия Петрова.

Измамниците обикновено продават имота фиктивно на техен човек или ако са сигурни, че няма да бъде проверено, директно си търсят купувач.

През 2010 г. Икономическа полиция засича и неутрализира банда, специализирала се точно в този тип измами. По схемата са ударени 7 фирми на чужденци.

Печалбите на имотната мафия са за милиони левове.

Много често освен с имотите чужденците се прощават и с парите от банковите си сметки, изтеглени с фалшифицирани документи с данни от Търговския регистър.

В бандите за имотни измами са засечени няколко адвокати по вещно право, които узаконяват действията им, твърдят от полицията.

Измамниците използват и обикновени адвокати, несвързани с тях. Носят им документите за вписване на обстоятелствата по смяна на управител или съдружник във фирма и те ги легализират, без да подозират, с електронен подпис. Мошениците избягват риска лично да ходят в Агенцията по вписванията, за да легализират документите.

За да бъдат спрени подобни измами с фирми и имоти на чужденци, от Икономическа полиция предлагат нормативната база да бъде променена и достъпът до Търговския регистър да бъде ограничен или пък да става с пароли от оторизирани лица като нотариуси или адвокати.

Най-потърпевши от имотните измами обаче продължават да бъдат възрастни хора, инвалиди и психично болни.

Точно към тях била насочена "работата" на бандата за имотни измами, разбита от полицията през януари т. г. Тогава в ареста попаднаха адвокат Константин Томов и аверът му Васил Петров-Бахамата, който е кум на единия от Братя Галеви - Ангел Христов. По-късно бяха задържани и адвокат Иванка Томова, съпруга на Константин Томов, както и третият юрист Атанас Колев. А през юни и техният помагач - полицай от столичното Първо РПУ.

Адвокат Томов, който имал и фирма за недвижими имоти, продавал жилища и земи на починали хора чрез фалшиви удостоверения за наследници и смъртни актове. Възрастните и самотноживеещи хора често стават жертви на "социални работници", "служители на енергото" и т.н., които им предлагат да подпишат документи за помощи на празен лист, а после подписът им се използва за съставяне на фалшиви документи.

Освен адвокати и нотариуси в схемите за измами са засечени фирми за недвижими имоти и работници в моргите на болниците. Те често информират мошениците, ако не е потърсен смъртен акт за починал човек дълго време.

Друг хит напоследък е продажбата с фалшиви документи на закъсали заводи и предприятия, със запори за дългове, казват от полицията.

Измамниците успяват да направят фалшиви удостоверения за вдигане на запорите на предприятията и бързо ги продават като "чисти". Последният засечен такъв случай е в Североизточна България, където е "приватизиран" цял завод.

Източник: в. 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...