Натискът на инфлацията върху ръста на цените на имоти в световен мащаб ще продължи да бъде характерна черта през следващото десетилетие, макар и в по-малка степен в сравнение с наблюдаваното през последните 10 години, споделят анализатори.

От Savills прогнозират, че търсенето на имоти ще бъде поддържано предимно от недостига, но ръстът на цените ще остане ограничен основно от затруднения достъп до ипотечно кредитиране.

Консултантската компания прогнозира, че инфлацията ще коригира растежа на цените на основните пазара на недвижими имоти през следващите десет години значително повече спрямо средните прогнозите от предишните години.

"Нашата прогноза предвижда устойчив растеж на цените на жилищата в горещите точки на света от 2011 г. и значително закъснение в области, понесли сериозни намаления на цените, високи нива на безработица и перспектива за много бавно икономическо възстановяване", казва Лукиан Кук, директор на изследванията на Savills.

Компанията също така прогнозира различен географски модел на растеж в сравнение с последното десетилетие и обръщане на късмета на някои области, които са надминали средните нива на растеж за периода.