През тази година новосъздадената "Национална компания за индустриални площи"(НКИЗ) ще се съсредоточи върху развитието на четири от шест индустриални зони, като планираните инвестиции в големите от тях са в рамките на 10-30 млн. лв. Предвижда се броят на зоните да се увеличава с 2-3 годишно.

НКИЗ е 100% държавно акционерно дружество от холдингов тип, чиято цел е да допринесе за стабилното икономическо развитие на страната чрез насърчаване на инвестициите и привличане на компании от индустриалния сектор.

Капиталът на създадената „Национална компания индустриални зони" ЕАД е 100 млн. лв., които вече са отделени и внесени от държавния бюджет, а парите ще бъдат изразходвани преди всичко за изграждане на инфраструктура на тези индустриални зони, което е изключително важна предпоставка за привличане на повече инвеститори, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на организираната среща в хотел Хилън за представянето на новата компания.

Тя вече е придобила собственост върху свободни зони във Видин, Русе и Свиленград. Площта на терените е съответно 305, 380 и 150 декара, поясни Димитров.

Паралелно с тях НКИЗ има намерение да изгради индустриална зона в Пловдив (площта е 155 декара) на територията на базата на смесеното дружество Автоелекторника, като съществуващите производства ще бъдат разширени и ще се привлекат нови.

Вече се работи и по създаването на индустриална зона "Варна Запад" с площ 1095 декара, в района на общините Суворово, Ветрионо и Вълчи дол.

В началото на този месец в капитала на дружеството влязоха и 5 имота, разположени на територията на община Карлово и Червен Бряг. Освен това се работи и по създаването индустриална зона"Плевен запад" с площ 580 декара.

Критериите за избор на индустриални зони са свързани с редица изисквания, като добро местоположение, наличие на квалифицирана работна ръка, добра инфраструктура, летище, пристанище, магистрала и др.

НКИЗ предлага на инвеститорите редица предимства, като освен спестено време за административни процедури, предлага подсигурена базисна инфраструктура като включване към електрическата мрежа, канализация, газификация и т.н.

"За четирите години от своето управление коалиционното правителство успя да привлече 25 млрд. евро инвестиции, като се надявам следващото правителство да не падне под 30 млн. евро", заяви министър Димитров.

„Свършеното от нас не беше малко, но трябва да се продължава работата в посока привличане на повече инвеститори, за да може страната да стане още по-конкурентноспособна.

Един от най-добрите начини за подпомагане на инвеститорите е държавата да плаща част от инвестицията от държавния бюджет. Това не е новост на за ЕС, като старите членки като Великобритания например плащат 50% от дадена инвестиция, подпомагайки инвестиращата компания. Все пак България е далече от осъществяване на подобно участие, но трябва да се работи в тази посока", обобщи Димитров.