Катарската компания Darwish Holding възобновява плановете си за построяването на 55-етажен небостъргач в Доха, след като проектът беше замразен след срива на имотния сектор в Персийския залив, информира Arabian Business.

В следващите 12 - 18 месеца компанията ще организира процедура за сключването на договор с подизпълнител за построяването на замразената Darwish Tower, като се очаква строителството да започне през 2014 г.

Сред удобствата на небостъргача са красива градина на покрива и басейн.

"Проектът беше на стойност близо 275 млн. долара, а подизпълнителят, който е един от най-големите в Турция, изчезна от лицето на земята по време на кризата," казва зам. председателят на Darwish Holding Сауд Абдула ал Дарвиш.

"Това беше добра възможност за нас да изчакаме и да видим какво ще стане в крайна сметка."

В момента небостъргачът се проектира наново, за да отразява настоящата икономическа реалност в Катар, казва той, добавяйки, че понижението на разходите за строителство след имотния срив е изиграл значителна роля за завършването на проекта на пазара.

Ако небостъргачът е бил построен през 2008 г. той е щял да струва с 60% повече в сравнение със сега.

Първоначално Darwish Tower трябваше да е част от луксозния проект за мол Laguna, на компанията, който беше открит в Доха през август. Търговският център с площ 128 000 кв. м има капацитет от 160 магазина, а основния му наемател е луксозния универсален магазин Fifty One East.