Британските власти дадоха своето съгласие за един новаторски проект, който трябва да промени облика на Лондон. Проектът на име Shard of Glass, представлява кула, която ще се извиси над града в района на гарата на Лондон бридж (London Bridge), южно от Темза.

Колосалната сграда ще се издига на 301 м височина и ще има 78 етажа. Неин архитект е Ренцо Пиано, известен с работата си по центъра „Жорж Помпиду“ в Париж, както и Ървин Селър. Тя ще има смесено предназначение, включващо жилища, офиси и места за отдих, като стремежът е мястото да е едновременно икономично, но и публично.

Небостъргачът ще бъде „демократичен“, предназначен за гражданите, които пътуват с метро, затова към него е предвиден паркинг с едва 60 места, запазени за инвалиди, съобщава The Guardian. Освен това той ще е денонощно отворен, независимо от графика на офисите.

На 18 етажа ще се простира петзвезден хотел със спа и панорама.

Но разбира се- всеки проект има и противници. Според някои кулата ще бъде „кама на глобалния капитализъм“, място за правене на пари, още повече, че в голямата си част небостъргачът е финансиран от Катар.

Посетете и нашата Фейсбук страница