Водещите играчи сред консултантските компании в сектора на недвижимите имоти в Румъния запазват стабилния си ръст в печалбите и за изминалата година, пише zf.ro.

Годишният доход на първите пет в сектора за 2007 г. достига 50 млн. евро - двойно повече от отчетеното за 2006 г. и четири пъти повече, в сравнение с 2005 г.

С изключение на навлизането на две нови фирми в сектора, като Jones Lang LaSalle и Coldwell Banker, през последните две години челната петорка си остава почти непроменена.

С реализираните си годишни доходи Colliers International и Eurisko оставиха останалите далеч зад себе си, става ясно от данните.

Печалбата за изминалата година, реализирана от Colliers International, е 5 пъти по-висока от класираната на трето място Cushman & Wakefield. Разликата между Cushman & Wakefield в печалбите и втората в класацията Eurisko пък е с около 10 млн. евро.

Общият оборот на пазара за миналата година е около 60-70 млн. евро, включително резултатите на останалите компании, класирани в топ 10, с годишен оборот между половин и 2 млн. евро.

За отбелязване е, че миналата година беше рекордна за сектора на недвижимите имоти, като цяло, след като беше дадено началото на множество проекти на стойност почти 2 млрд. евро.

В сравнение с началото на тази година и несигурността, както сред инвеститорите, така и сред потенциалните купувачи, очакванията са за спад в ръста.

Въпреки това от Eurisko изнасят данни за ръст в печалбата си от началото на тази година с около 40%, а от Colliers посочват доходи в размер на 30 млн. евро, което е с 50% повече, в сравнение със същия период на миналата година.