По-високи, по-главозамайващи, по-конкурентни... но не е задължително да са и по-красиви. Така може да се опише тенденцията в строителството на небостъргачи.

От кулите, които предстои да бъдат завършени през следващите години, може да ви се завие свят още сега.

По страни и компании, строителите им си съперничат кой по-бързо ще отнеме на „Бурж Халифа“ титлата покрив на света. Три проекта си съперничат за възможността първи да засенчат дубайската кула с височина 828 м.

Два от тях се конкурират и в това кой ще е първият небостъргач с височина над 1 км.

Sky City Tower

838 м

Най-вероятно това ще е следващият най-висок небостъргач, който ще се появи на земята (или може би е по-правилно в небето). Кулата се очаква да бъде завършен през януари 2013 г. в столицата на китайската провинция Хунан Чангса. Компанията BSB, натоварена със строителството на сградата, чака зелена светлина от правителството, за да започне работа по нея. Плановете на строителя са 220-те етажа на кулата да се извисят за рекордните три месеца.

Kingdom Tower

1 000 м

По планове Kingdom Tower в Джеда, Саудитска Арабия трябва да достигне 1.6 км височина, което щеше да я направи не само най-високата сграда в света, но и първата сграда с височина една миля. Строителите обаче бяха принудени да се откажат от високата си цел заради нестабилността на терена и се спряха на 1000 м. Завършването на кулата е предвидено за 2018 г. Тя ще има 59 асансьора със скорост 10 м/сек (35 км/ч). Нейни архитекти са Гордън Гил и Адриан Смит.

Azerbaïdjan Tower

1 050 м

Достойната за фараон кула в Азербайджан ще бъде построена от Avesta Consern и ще разполага със 189 етажа. Тя е част от амбициозен проект, който включва още изграждането на повече от 40 изкуствени острови в Каспийско море, на площ повече от 200о хектара. Само за строителството на небостъргача се оценява на 2 млрд. долара, а цялата инвестиция ще е на стойност над 100 млрд. Строителството на кулата е предвидено да започне през 2015 г. и да завърши през 2019 г. Самият комплекс трянва да бъде готов през 2022 г.