Логистичните оператори в България, известни още като 3PL1 компании, са със значително по-положителни нагласи по отношение на перспективите пред логистичния пазар в сравнение с 2010 г. Това показва проучването на Colliers International сред повече от 70 логистични оператора в страната, проведено за втора поредна година.

Според изследването 76% от запитаните вярват, че пазарната среда през 2011 г. ще бъде по-добра от предходната година. За сравнение, през 2010 г. оптимистите бяха 47%.

Нито една от отговорилите компании нe прогнозира спад, за разлика от 2010 г., когато процентът беше 29%. Нивото на компаниите, които смятат, че няма да има значителна промяна на пазара, остава същото като миналата година - 24%.

Според Антон Славчев, мениджър „Логистични и индустриални площи" в Colliers International, движещите сектори остават компаниите в сектора на бързооборотните стоки, фармацията и медицинските консумативи за втора поредна година. „Тъй като мнозинството от логистичните оператори в България не са тясно специализирани в една дейност, а по-скоро обслужват няколко пазарни сегмента, положителните очаквания са обнадеждаващ сигнал за развитието на икономиката", казва още Славчев.

От проучването става ясно, че през 2011 г. се наблюдава ръст в заетостта на дистрибуционните центрове на операторите, което е допълнителен индикатор, че през последната година тези компании са били активни на пазара. Най-разпространеният тип дистрибуционен център остава собственият, следван от този под наем.