Логистичните оператори са оптимисти за 2011 г.

1253
Логистичните оператори са оптимисти за 2011 г.

Логистичните оператори в България, известни още като 3PL1 компании, са със значително по-положителни нагласи по отношение на перспективите пред логистичния пазар в сравнение с 2010 г. Това показва проучването на Colliers International сред повече от 70 логистични оператора в страната, проведено за втора поредна година.

Според изследването 76% от запитаните вярват, че пазарната среда през 2011 г. ще бъде по-добра от предходната година. За сравнение, през 2010 г. оптимистите бяха 47%.

Нито една от отговорилите компании нe прогнозира спад, за разлика от 2010 г., когато процентът беше 29%. Нивото на компаниите, които смятат, че няма да има значителна промяна на пазара, остава същото като миналата година - 24%.

Според Антон Славчев, мениджър „Логистични и индустриални площи" в Colliers International, движещите сектори остават компаниите в сектора на бързооборотните стоки, фармацията и медицинските консумативи за втора поредна година. „Тъй като мнозинството от логистичните оператори в България не са тясно специализирани в една дейност, а по-скоро обслужват няколко пазарни сегмента, положителните очаквания са обнадеждаващ сигнал за развитието на икономиката", казва още Славчев.

От проучването става ясно, че през 2011 г. се наблюдава ръст в заетостта на дистрибуционните центрове на операторите, което е допълнителен индикатор, че през последната година тези компании са били активни на пазара. Най-разпространеният тип дистрибуционен център остава собственият, следван от този под наем.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...