Лошият сценарий за имотите още е в сила

1234
Лошият сценарий за имотите още е в сила

Глобалните пазари на недвижимо имущество масово отчетоха умерено възстановяване през последната година. Подобряването на конюнктурата в много държави обаче вече като че ли губи инерция и има опасения, че пазарите, които поеха отново нагоре след сгромолясването на цените на жилищата през периода 2006-2007 година, се доближават пак до кризисна точка.

Бившият председател на управителния съвет на Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) Алън Грийнспън предупреди този месец, че е възможно дори американската икономика да започне да се свива, ако цените на жилищата спаднат.

Цените започнаха да спадат в цял свят от средата на 2006 година заради обрата на пазарите в САЩ. До 2008 година почти всички глобални пазари на недвижимо имущество бяха "на червено". Цените са се понижили в цял свят средно със 17% през 2007 и 2008 година, според консултантската компания в областта на недвижимото имущество Knight Frank, но оттогава са върнали приблизително 10% от своите равнища.

Цените в някои държави, сред които Австралия, Хонконг, Израел, Норвегия, Република Южна Африка, Швеция и Китай, дори надминаха своя пик отпреди кризата. Икономическият растеж на Китай се забави леко през 2008 година и пазарът преживява сега такова повишение, че се появяват опасения от балон, въпреки че се очаква мерките, взети властите за охлаждане на пазара на недвижимо имущество, които включват контрол върху кредитирането, да послужат като спирачка.

Standard & Poor's изчислява, че дори в някои държави, където цените остават под своя пик, като Великобритания и Франция, жилищата все още се търгуват на равнища над средните в дългосрочен план. Други обаче са доста под достигнатото от тях най-високо ниво. Сред тях са Съединените щати и то въпреки умерения растеж, отчетен след като данъчните кредити, предоставяни от правителството, поддържаха временно продажбите.

В тази група са още Литва, Латвия, Ирландия и България.

В САЩ, предлагането на пазара на недвижими имоти е от ключово значение за натиска върху цените. Джавал Джоши, главен стратег в RAB Capital, казва, че свръхпредлагането е причината, поради която цените на жилищата в страната се повишиха незначително след едно далеч по-голямо понижение, въпреки че американската икономика бе по-силна от британската. "При условие че за малко не бяха съборени милиони жилища, не е възможно да изчезне по магически път огромното свръхзастрояване (в Съединените щати)", твърди той.

Свръхпредлагането освен това стана причина за основно преизчисляване на цените в Дубай, Испания и Ирландия.

В повечето държави обаче се наблюдава тенденция на умерено поскъпване на недвижимите имоти. Отчасти това се дължи на плана за стимулиране на икономиката, както и на ниските лихвени проценти.

Лиам Бейли, директор на изследователския отдел на Knight Frank, казва: "Този път не растежът на реалната икономика подкрепи цените. (Техният) скок бе непреднамерена последица от спешните планове за стимулиране на икономиката и може да създаде впечатлението, че икономическата картина е по-благоприятна, отколкото е в действителност".

Възможно е всяко по-нататъшно забавяне на икономиката да намали повишаването на цените, та дори и само като понижи потребителското доверие.

Доклад на Комитета на европейските банкови надзорни органи, публикуван миналия месец, представи ориентировъчен сценарий на едно сравнително благоприятно движение на цените в цяла Европа. Той обаче съдържаше и обратен сценарий, включващ вторична рецесия, при която цените спадат с 10% или повече в голям брой държави на континента. Страните в Европа по-специално са изправени пред съкращения в държавния сектор и повишаване на данъци, които е възможно да доведат до увеличаване на безработицата и да навредят на потребителското доверие.

В по-общ план, обаче, експертите прогнозират, че по-нататъшно сгромолясване на цените е малко вероятно, освен ако не ни връхлети ново бедствие.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg