По данни на в Today’s Zaman 73 хил. чужденци са закупили имоти за 10.4 млн. евро в Турция през последните пет години.

"В Дидима, на Егейско море, чужденците купуват толкова много имоти, че се наложи да сметките за електричество да се издават с английски превод", пише изданието. Проучването показва, че 23% от имотите в Анталия са собственост на граждани на чужди държави.

Търсенето на имоти в Турция от чужденци е основен фактор за покачването на цените. Страната води преговори за приемане в ЕС, което може да доведе до двойно поскъпване, както това се случи в България.
По данни на World Politics Review, в момента цените на имотите по крайбрежията на Турция са средно около 525 хил. долара, поскъпване през последните години се наблюдава и при цените на земите.
Интересът на инвеститорите е привлечен основно от южното крайбрежие, както и от Истанбул и растящите градове като Измир и Бурса.
Турция отвори пазара си на недвижими имоти за чужденци през 2003 г., като през тази година правителството преразгледа закона. Поправката, която ще влезе в сила през октомври, ще забрани купуването на земи от чуждестранни инвеститори.
Това, което може да попречи на развитието на турския пазар, е политическата нестабилност и известната несигурност, свързана с покупката за имоти. Според турското законодателство ако се окаже, че имотът попада във военна зона, придобиването му може да стане само със специално разрешение.
Друг фактор, който отблъсква част от инвеститорите, е фактът, че Турция е ставала жертва на едни от най-разрушителните и гибелни земетресения.