Въпреки сравнително слабото развитието на пазара на логистични и складови площи в България, наемните им нива продължават да растат. Търсенето на този вид площи през първото тримесечие значително изпреварва наличното предлагане.

Това е и основната причина цените на наемане или закупуване у нас да поддържат едни от най-високите цени в Европа. Това, според специалистите, е много голяма пречка за развитието на сектора в бъдеще.

За периода най-голям ръст в наемните цени на складови площи са отчели градовете Варна и София, съответно с 25.83% и 21.53%, става ясно от данните на агенция “Форос“ предостави за Profit.Bg.

В края на месец юни месечният наем на логистични площи във Варна е около 5 евро за кв. м, а в столицата се движи между 6 и 10 евро за кв.м.

Наемните месечни цени на складови площи в София за периода са между 2 и 8 евро за квадрат, а във Варна са между 2.50 и 5.50 евро. Във втория по-големина град Пловдив цената варира между 2 и 4 евро за кв. м, а в Бургас е около 2.50 – 5 евро за кв. м.

Най-големите новостроящи се логистични центрове с цел отдаване под наем са София Еърпорт Център с площ 165 хил. кв. м, чийто изпълнител е Тишман Интернешенъл, Фрешлоджик логистичен център с площ 20 хил. кв. м и изпълнител Белла, както и Логистичен парк Варна с площ 85 хил. кв. м и изпълнител Феърплей Къмършал.

Още няколко логистични центъра са в проект, като строителните работи по тях се очакват да започнат до 1 – 2 години.

Въпреки това те са предназначени главно за нуждите на различни чуждестранни инвеститори и наематели.

Очакванията за сектора през второто тримесечие на тази година са за засилване на инвестиционната активност спрямо предходните периоди.

Прогнозира се и появата на нови проекти за модерни логиситчни центрове, както в най-големите градове на страната, така и в градове като Стара Загора, Добрич, Русе и други.

Търсенето на този вид площи на нашия пазар се очаква да остане стабилно и високо до края на тази година, като съществена промяна в наемните цени не се очаква.