С тържествен водосвет, направен от русенския митрополит, днес официално бе извършена първа копка на търговския център в Русе - Grand Plaza.

Комплексът е уникален по своя характер, като съчетава в едно търговски и бизнес площи, спортна зала и хотелски комплекс, предаде кореспондент на Profit.bg от мястото на събитието.

Новият комплекс се очаква да бъде изграден през следващите две и половина години и да стартира през есента на 2010 година.

На официалното стартиране на изграждане на проекта присъстваха кмета на Русе - Божидар Йотов, както и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Кметът на града изрази увереността си, че новият търговски център ще заздрави културните и социални отношения между България и Румъния, както и европейския облик на Русе.

Приветствени слова отправиха още Пламен Бобоков от Приста Ойл и Атанас Гаров - изпълнителен директор на Colliers International.

Инвеститори на комплекса са „Денси Строй” – дъщерно дружество на „Денси –М” ЕООД - един от най-големите вносители и търговци на бяла и черна техника в страната; „Приста Ойл” АД - България – водещ производител и дистрибутор на индустриални и моторни масла и Община Русе.

Colliers International e ексклузивен консултант на проекта, осигуряващ маркетинговите дейности, услугите по наемането на площите, юридически услуги и пропърти мениджмънт.

В комплекса ще бъде вграден камък от доходното сдание в Русе, което е първият символ на съвременния бизнес в града и знак за просперитет на новия комплекс и жителите и гостите на града.

Grand Plaza впечатлява с концепцията и мащаба си и е първият по рода си проект в региона, който съчетава мултифункционална спортна зала 26 000 км. м, МОЛ с търговска площ за отдаване под наем 37 500 кв. м, 5 звезден хотел 13 000 кв. м и клас А офисни площи 11 000 кв. м.

Иновативният и професионално планиран комплекс, разположен върху разгърната застроена площ от 140 000 кв. м, е пример за отлично сътрудничество между частния бизнес и общинската администрация, който ще стимулира икономическото развитие на Русе чрез създаването на модерна среда за пазаруване и забавление на жителите на града и неговите гости.

Всяка част от комплекса допълва останалите, като създава синергия и така увеличава стойността на целия проект. Grand Plaza ще бъде завършен през 2010 година.