Най-добрите градове за бизнес в Европа

3381
Най-добрите градове за бизнес в Европа

Лондон, Париж и Франкфурт остават най-добрите градове за правене на бизнес в Европа според 22-ата годишна класацията на Cushman & Wakefield.

Класирането на градовете става след допитване сред 501 големи компании, работещи на Стария континент, които оценяват качеството на живот в града, достъпа до пазари, наличността и качеството на работната ръка, разходи за офис, телекомуникации и транспорт и други.

"В световен мащаб разликата между трите най-големи града значително намалява. Лондон, Париж и Франкфурт са начело в класацията още от първото проучване през 1990 г., но градове като Амстердам сега се оценяват като почти толкова атрактивни колкото Франкфурт. "

Лондон е класиран като град номер едно в шест от 12-те основни категории: лесен достъп до пазари и клиенти, наличието на квалифициран персонал, транспортни връзки с други градове и страни, качеството на телекомуникациите, говорени езици и вътрешен транспорт. Замърсяването и високите разходи за офиси и заплати са единственото, което затруднява компаниите във финансовия център на Европа.

Непосредствено след челната тройка е поставен Амстердам, който се изкачи на 4-о от 6-о място в миналогодишната класация. По думите на Ян Уилям Бастийн, управляващ директор в офиса на компанията за Холандия, „въпреки несигурната икономическа среда, международните корпорации все още възприемат Амстердам за бизнес град, който осигурява достатъчно стабилност за растежа им".

Топ пет на най-добрите европейски градове за бизнес завършва с Берлин. Мартин Брюхл, управляващ партньор на Cushman & Wakefield в Германия, коментира: "Редица фактори доведоха до нарастване на значението на Берлин през последните три години. Берлин е оживен град с богата културна инфраструктура от опера и театри, през филмови фестивали, музеи и галерии, а образователният пейзаж на града, известен със своите университети и колежи, е изключително силен".

Москва, която е на 11-о място в общото класиране, пък спечели приза за най-добър град за бъдеща бизнес експанзия.

Най-голям скок в класацията прави Букурещ, изкачила се от 35-а на 27-а позиция. По думите на Андрей Бирсан от офиса на Cushman & Wakefield в Румъния, столицата предлага висококачествени офиси с атрактивни финансови условия. Инфраструктурата в Румъния е подобрена и предстои да се подобрява още повече.

С най-много градове в класация е Германия, като три от десетте най-добри градове за бизнес са там- Франкфурт (3), Берлин (5) и Мюнхен (9).

Какво иска бизнесът?

Топ факторите за компаниите, които обмислят къде да започнат или преместят бизнеса си са четири- "лесен достъп до пазари, партньори и клиенти" (60% от анкетираните)," наличието на качествен персонал "(53%) "качеството на телекомуникациите" (52%) и " качество на транспортните връзки с други градове и страни" (42%).

Фъргюс Маккарти, старши консултант в Европейския изследователски екип на Cushman & Wakefield, коментира: "В условията на глобална икономическа несигурност, запазването на бизнеса остава ключова цел, с много фирми, които все още са в процес на консолидация и преструктуриране на своите операции. Независимо от това подобряването на корпоративната доходност кара 31% да мислят за разширяване на бизнеса си през следващите пет години".Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lainey
# 0
07:12 | 17 December 2011
God help me, I put aside a whole afternoon to fugrie this out.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg