Най-малко молби за ипотечни заеми в САЩ от шест години насам

556
Най-малко молби за ипотечни заеми в САЩ от шест години насам

Броят на молбите за отпускане на ипотечни заеми в САЩ е намалял миналата седмица до най-ниското ниво от шест години насам, отразявайки спада в рефинансирането на заемите след скока на лихвите, предава Bloomberg.

Индексът на Асоциацията на ипотечните банкери (Mortgage Bankers Association), отразяващ броя на молби за отпускане на жилищен заем, пада с 15% до 502.3 миналата седмица - най-ниското ниво от април 2002 г., след като стойността му е била 593.3 предходната седмица. Индексът на асоциацията за покупка на жилища губи 5.4%, докато този на рефинансирането пада с 26%.

Жилищният пазар се сблъсква с намаляващо търсене, тъй като потенциалните купувачи изчакват цените да спрат да падат, а допълнителните отнемания на жилища от собствениците им, които нямат възможност да погасяват ипотеките си, принуждават банките да затягат правилата за ипотечно кредитиране. Сривът на пазара на недвижими имоти вероятно ще отслаби щатската икономика до края на 2008 г.

Индексът за рефинансиране на ипотечни заеми на Асоциацията на ипотечните банкери намалява до 1496 - най-ниското ниво от юли 2006 г., в сравнение с 2013.5 предходната седмица. Делът на молбите за рефинансиране на заеми намалява до 40.6% от 46.1% предходната седмица.

Индексът за закупуване на жилища е загубил 5.4% миналата седмица до 333.6, което е петгодишно дъно.

Делът на молбите за получаване на заеми с плаваща лихва пада до 8.7% през миналата седмица, в сравнение с 9.3% седмица по-рано. Цифрата достигна 17-годишен минимум от 3.8% през март.

Средният лихвен процент на 30-годишен заем със фиксирана лихва нараства до 6.17% от 5.96% седмица по-рано. По текущите лихвени проценти месечната цена на всеки 100 000 долара от един заем възлиза на 611 долара. Това все още е с 11 долара по-малко, в сравнение с година по-рано, когато лихвата възлизаше на 6.35%.

Средният лихвен процент на 15-годишните ипотечни заеми с фиксирана лихва нараства от 5.49 до 5.7%.

Утре асоциацията ще публикува подробни данни за необслужваните ипотечни заеми за първото тримесечие. Броят на отнетите жилища от собствениците им, които нямат възможност да погасяват ипотеките си, достигнаха до рекордните 0.83% от всички жилищни заеми в края на 2007 г., докато просрочените плащания нараснаха до 23-годишен връх.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg