Цените на недвижимите имоти в Лондон са отбелязали най-голямото си понижение от пет години насам през ноември, като са повели и спада на цените на имотите във Великобритания.

През изминалия месец средната цена на недвижимите имоти в столицата са се понижили с 6.8% на годишна база, до ниво от 384 632 паунда, сочат данни на Rightmove Plc, публикувани днес.

Това бе и най-голямото понижение при цените от началото на статистиката на най-големия сайт за недвижими имоти в страната, стартирала през 2002 година.

Най-голямо е било понижението и при средната цена на недвижимите имоти във Великобритания, които според сайта са се понижили с 3.2% през ноември, в сравнение със същия месец на миналата година.

Данните са поредното доказателство за проблемите на пазара на недвижими имоти във Великобритания, като той бе сериозно засегнат от кризата на пазара на имоти в САЩ, както и развихрилата се там ипотечна криза.

През настоящия месец Английската централна банка намали нивото на краткосрочните лихви в страната, именно за да отговори на сериозното забавяне на пазара на недвижими имоти.

Това бе и първото намаляване на краткосрочните лихви във Великобритания от близо две години насам, като то дойде малко изненадващо.

Песимистично за развитието на пазара на имоти в страната са настроени и специалистите в недвижими имоти, като те са с най-негативни очаквания за развитието на пазара от 1998 година насам.

Британските домакинства са сериозно задлъжнели и са взели заеми на стойност 1.4 трлн. паунда. Високите лихви, освен спадът в цените на недвижимите имоти, са друга опасност, която грози кредитополучателите.