Пазарът на офиси в София и останалите части на страната се очаква да претърпи известни промени през тази и следващите няколко години.

През последната една година сегментът върви към балансиране, като ще усети безспорно и въздействието от финансовата криза.

Най-големия ефект, който се очаква от кризата, е отсяване на проектите и нестартиране на тези в начална фаза. Около тези мнения се обединиха участниците във вчерашния панел на конференцията Balkan Real Estate Conference - Bulgaria 2008.

Като цяло експертите смятат, че едно такова пресяване ще има положителен ефект върху пазара, като инвеститорите ще се насочат към качествените проекти с добра локация и стабилни инвеститори с добра история.

„Кризата се усеща, тя е реална и въздействието й ще е подобно и на останалите сектори. Има забавяне на сделките, като се очаква да продължи още известно време“, заявиха специалистите.

По проект в близките няколко години се очаква да излязат на пазара около 2.5 млн. кв. м офис площи в София. Това обаче най-вероятно няма да стане факт, като едва половината от тях ще бъдат финализирани, прогнозираха пазарните наблюдатели.

От пазара се оттеглят спекулативните инвеститори, за които изграждането на офис-имоти не е основен бизнес. Ще се отсеят всички проекти с лошо съотношение цена-локация-качество, но това би било една нормална реакция, на фона на наблюдаваната ситуация.

Всички чакат да паднат цените, което обаче е малко вероятно. Предприемачите са притиснати от високи цени на добрите парцели земя с топ-локация, както и непрекъснато повишаващите се цени на строителството, скочили с около 30% от началото на годината.

Не така оптимистични са обаче специалистите за офис-пазара извън София. В някои от големите български градове, според тях, се наблюдава свръхпредлагане. Във Варна, например, също едва ли ще станем свидетели на реализиране на проектите за излизане на пазара от близо 750 000 кв. м. А ако това се случи, е доста вероятно пазарът да се наводни.

Като цяло ефектът от излизането на големи проекти ще повиши избора на наемодателите, а не толкова ще доведе до намаляването на цените. Реалистичните проекти ще успеят, като по-конкурентен ще стане и пазарът на брокерите.

Като нови участници на пазара се увеличава ролята на малките и средно големи компании, които излизат от апартаментите и мазетата. В тази насока се очаква засилване на предлагането на средно големи офиси в диапазона между 150 и 300 кв. м – тенденция, която се наблюдава и към момента.

Наемателите стават все по-предпазливи при сключване на дългосрочни договори, като се оглеждат и за конкурентни оферти. Ако преди година договори са се сключвали месеци преди завършването на сградите, то сега наемателите изчакват, заявиха специалистите.

Влиянието на кризата е предимно психологическо. За разлика от ваканционните имоти, бизнес имотите се подчиняват на други принципи, като те са необходими за функционирането на бизнеса на компаниите.

Въздействие в негативна посока оказва и забавянето на аутсорсването на международните компании към страната ни, което е отражение на световната криза. Традиционните наематели на офиси са софтуерни, телекомуникационни, финансови и застрахователни компании, които разкриват клонове на големи търговски корпорации с разрастващ се бизнес.
Към момента доходността от инвестиции в офиси е в диапазона около 7%.

Положителен е и фактът, че често столицата ни се избира пред други такива от страните от ЦИЕ, като Букурещ и Прага.