Офис площите клас А и Б в София - 759 хил. кв. м

1041
Офис площите клас  А и Б в София - 759 хил. кв. м

След приемането на България в структурите на ЕС, интересът на чуждите компании към нашия пазар се увеличи, което повиши нуждата от строителство на нови офис сгради. 

През второто тримесечие на тази година строителството продължава да поддържа относително стабилни темпове на растеж, става ясно от данните на Colliers International, предоставени за Profit.Bg.

Общият обем на офис площите Клас А и Б достига 759 хил. кв.м., което е увеличение със средно 7% спрямо същия период на миналата година, става ясно още от изнесените данни на консултантската компания.

По-голямата част от новопостроените офис сгради предлагат на клиентите си сравнително малки по площ офиси, което се обяснява най-вече с по-голямото търсенето на такива.

Най-голям ръст се отчита в крайградските зони на столицата. В момента над 51% от всички офис площи в България, или около 388 хил. кв.м, са разположени в крайградски зони, сочат данните. През изминалата година този процент е бил 44, припомнят от Colliers International.

Броят на новите офиси в широкия център през първата половина на тази година е значително по-малък, като в момента представлява 30% от общия. Най-много офиси се намират в кв. Лозанец и Хладилника, става ясно от данните.

Много от големите проекти в крайградски зони на София са разположени покрай бул. Цариградско шосе. Най-големите сред тях са Europaen Trade Centre Hermes Park с 50 хил. кв.м. офис площи, Megapark (60 хил. кв.м.) и Benchmark Park (около 17 хил. кв.м.).

Общият обем на наетите офис площи в столицата за първата половина на годината е достигнал 52 хил. кв. м., което е значително понижение спрямо същия период на миналата година. Заради намаленото строителство на нови офиси, наемането в широкия център намалява.

Най-голямо търсене на нови офиси за първата половина на 2008 г. са отчели IT секторът, финансовите институции и статистическите агенции, става ясно още от данните на Colliers International.

Наемите на офис площи в София се задържат на относително едно ниво, като месечния наем на квадратен метър се движи в границите на 12 до 19 евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg