Инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2009 г. ще достигнат около 60 млрд. евро, прогнозират от CB Richard Ellis, което е близо половината в сравнение с инвестиционните обеми, отчетени през 2008 г., пише PropertyEU.

Завършените транзакции за периода януари - септември възлизат на 41 млрд. евро, като активността се увеличава с всяко следващо тримесечие, спрямо най-ниските нива за първите 3 месеца на годината - 12 млрд. евро.

Очакваме това да продължи, като през последното тримесечие може да видим и най-високата активност за годината, се казва в доклада.

От CB Richard Ellis очакват стабилното подобрение на пазарите, наблюдавано през изминалата година, да продължи и през 2010 г.

"Скорошният обрат в инвестиционната активност предполага, че много инвеститори вярват, че европейският пазар приближава дъното на цикъла, а в някои случаи може и да е преминал през него", казва Майкъл Хадок, директор на проучванията на капиталовите пазари в CBRE.

Според него обаче, докато доверието на инвеститорите се е увеличило, остава загрижеността за наемния пазар заради слабостта на икономическото възстановяване.