Броят на апартаментите за продан в София получи неочакван тласък. Десетки жилища се продават от закъсали собственици с борчове за комунални услуги - основно към "Топлофикация"-София и по-малко към "Софийска вода". Дълговете могат да са няколко хиляди лева, но може да стигат фрапиращи суми.

В ж. к. "Надежда 2" има на пръв поглед стандартна оферта - двустаен апартамент с площ 70 кв. м, ЕПК от 80-те години, до бъдеща спирка на метрото. Искат му 48 000 евро. Детайлно проучване на предложението показа уникална тежест - 10 000 евро дълг за парно, трупани над 15 години.

Първоначалният шок отмина, след като посредници ме успокоиха, че като потенциален купувач няма да платя и лев от задължението, натрупано от настоящия собственик.

В 90% от случаите практиката е такава - двете страни подписват нотариално заверен протокол, с който продавачът на имота се задължава да изчисти борчовете. Старият собственик би трябвало да поеме и изравнителните сметки, ако е ползвал жилището в периода преди те да бъдат изготвени (през лятото).

Юристи съветват, че е добре и в предварителния договор да се уредят тези отношения.

Много често с парите от предварителния договор продавачът хуква към касите на "Топлофикация", за да погаси задълженията. Има и куриозни случаи, когато изчистването на сметките става в деня на изповядване на покупко-продажбата.

По-рядко се случва купувачът да поеме дълговете, като тогава със стойността им се намалява цената на апартамента. Примерно ако се продава апартамент за 30 000 евро с 2000 евро неплатени сметки за парно, купувачът се съгласява да плати борча, но при цена на жилището от 28 000 евро.

Сключването на споразумителен протокол се налага и по още една причина - ако не е уредено кой да плати задълженията, "Топлофикация" отказва да открие партида на името на новия собственик.

При натрупани дългове към "Софийска вода" протоколи не се подписват, а само се изчистват предварително сметките, казват брокери. Наскоро например било продадено панелно жилище в ж. к.. "Люлин" с 8000 лв. дълг за вода.

Източник: в. Труд