Има признаци, че пазарът на недвижими имоти в България се променя, каза пред журналисти председателят на Управителния съвет на национално сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров. По думите му твърде възможно е част от фирмите, които са навлезли в пазара на недвижими имоти през последните години, да не издържат на променящата се среда.

Националното сдружение и Българският институт по стандартизация са организаторите на конференция по актуалните проблеми в сектор "Недвижими имоти" и въвеждането на механизъм за осигуряването на качествени услуги от страна на агенциите.

Една от дискутираните теми днес е подготвения проект на стандарт prEN733, който ще е доброволен по своя характер, но ще регламентира пазара на недвижими имоти с цел въвеждането на по-висок ръст на конкуренцията, повишаването на качеството на услугата и възможността за избор.

Мая Станева - изпълнителен директор на Българския институт по стандартизация, обясни, че в момента подготовката на стандарта е на ниво "обществено обсъждане", след което предстои официалното му гласуване. От приетите до момента общи решения на европейско ниво относно стандарта 40-50% вече са наложени в практиката на агенциите за недвижими имоти у нас.

Изискванията за двугодишно обучение на работещите в агенциите за недвижими имоти няма да засегнат фирмите с над петгодишен опит в бизнеса, прогнозира Искров.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС