Пазарът на недвижими имоти във финансовия център на Индия – Мумбай, най-накрая започна да се поуспокоява, съобщава expressindia.com.

В последните няколко години цените на имотите в града се повишиха с астрономически стойности, което нареди най-големият град в Индия на челните места в световните класации.

Ръстът в цените, както и прекомерното застрояване в някои райони в мегаполиса, доведоха до частично пренасищане на пазара, коментират анализатори от Cushman and Wakefield.

През последните шест години, средният ръст в цените на имотите в Мумбай беше 20%, като за периода 2007-08 година, процентът спадна на 17%. След обявяването на тези данни, анализаторите в сектора за първи път заговориха за спад в ръста в сектора.

Освен в цените на имотите, спад на пазара на недвижими имоти във финансовата столица на Индия се наблюдава и при продажбите, както и при общия брой на транзакциите.

Подобно забележително покачване в сектора на недвижимите имоти в Мумбай беше наблюдавано и през периода 1992-1996 г., припомнят анализатори.

След 1996 г. цените се понижиха с 50% за доста бърз период и това може би ще се случи и сега, изказват мнения някои специалисти.