Надявам се цените на недвижимите имоти скоро да се стабилизират. Това коментира Филип Фонтен, брокер и генерален директор на сайта Pro-A-Part пред френското електронно издание Le Figaro.fr.

Според него към момента развитието на пазара в страната е доста неясно. "Никой не знае наистина какво може да се случи. Това, на което аз вярвам е, че пазарът ще достигне някакъв таван. Поскъпването на цените през последните 5 години е двуцифрено, това е ясно", коментира още Фонтен.

Въпреки положителните му очаквания за бъдещото развитие на пазара на недвижими имоти, той не изключва възможността скоро повишението в цените да замръзне и нещата да се уравновесят.

Спадът им през последното тримесечие на 2007 година навежда и други анализатори да мислят, че тази тенденция ще продължи и през следващите 4 месеца.

Според него най-вероятният сценарий в тази сфера е доста разнообразен развой на цените, което ще рече от -5% спад, до увеличение с +5% до края на 2008 година. Силен скок при цените през следващите няколко месеца е изключително малко вероятен.

Фонтен препоръчва на купувачите на жилища да са наясно с това, което търсят. "Ако всеки търсещ знае какво иска и намери жилище, което му допада, тогава ефектът на влюбването от пръв поглед не е във всички случаи нещо лошо. Междувременно, въпросното влюбване в жилището от пръв поглед не бива да да ви кара да забравяте и останалите аспекти при избора на дом", съветва още той.

Съществените неща трябва да бъдат анализирани винаги: подходящото място за жилището, основното състояние на недвижимия имот, да е разположено на такова място, че да няма прекалено много шум, да се избере подходящия квартал, изолацията също е важна, състоянието на мебелите, ако има такива и така нататък, съветва още френксият брокер.