Положителното развитие на икономиката на Словакия продължава да е в основата на доброто развитие на пазара на недвижимите имоти в страната.

През първото тримесечие икономиката на Словакия е отбелязала ръст от 8.9% на годишна база, като равнището на безработицата продължава да се понижава. За сравнение, за цялата изминала година ръстът на словашката икономика възлезе на 8.3%.

За първото полугодие прогнозите на анализаторите са, че икономиката ще се повиши между 8.5 и 9% на годишна база.

Все повече международни компании изнасят част от производството си към страната, като примери в това отношение са компании, като Samsung и Sony.

Положителното развитие на офис пазара в столицата на страната - Братислава е довело и до повишаване на предлагането на модерни офиси през първото тримесечие на годината. За периода там са били въведени 60 000 кв. м нови офис площи, като 33 000 кв. м са били новоотдадените под наем.

През първото тримесечие много международни търговски вериги са отворили своите първи магазини в Братислава, което пък подкрепя пазара на търговските площи в столицата.

Към края на март запасите от модерни офиси в Братислава са възлезли сумарно на около 675 000 кв. м.

Очакваното добро представяне на икономиката на страната се очаква да продължи да подкрепя стабилния ръст на пазара на недвижими имоти в Братислава.

За периода между 2000 и 2005 година равнището на новоотдадени под наем офиси възлиза на около 50 000 кв. м, като през изминалата година то е възлязло на 80 000 кв. м.

Най-много нови офиси са наели компаниите от технологичния сектор, следвани от финансовите компании.

Към края на първото тримесечие процентът на свободни модерни офиси в Братислава се е понижил до 6.4%, в сравнение с 8.2% към края на миналата година, сочат още данните.

За следващите две години се очаква на пазара да бъдат въведени нови 340 000 кв. м модерни офиси, като въпреки значителния им размер, анализаторите прогнозират силно търсене и запазване на цените на наемите стабилни.

Инфлацията в страната започна да се понижава през настоящата година, в резултат на спада на енергийните цени, като за юни тя се очаква да възлезе на 2.6% на годишна база.

В същото време равнището на безработица достигна исторически минимум през март при ниво от 8.9%, като се очаква да продължи да се понижава.