Правим ремонти все по-рядко

1127
Правим ремонти все по-рядко

Заради кризата българинът все по-рядко решава да прави ремонт на жилището си. Намалено търсене на баш майстори е причина според строителния бранш цените на този вид услуга да паднат с 32-33 на сто спрямо 2010 г. Това съобщи федералният секретар на Националната строителна федерация Георги Григоров.

Спадът на поръчките от граждани е 70-75 на сто от обемите през предходната година. В същото време цените на някои строителни материали са се увеличили с 5-10 на сто спрямо 2010 г. заради желанието на търговците да компенсират малките обороти. Ниските цени на строителните материали обикновено са за сметка на качеството, което не винаги съответства на декларираното, коментира Григоров.

Според баш майсторите обаче не повече от 5 лв.за квадратен метър по-малко взимат колегите им по време на криза в строителството. Цените не са паднали за този, който си държи на майсторлъка, коментира собственикът на семейна фирма за домашни ремонти Веселин Иванов.

Той обаче също отчита, че поръчките са намалели. Чувства се кризата, семейства, в които всички работят, теглят кредити за ремонт. Който не е със сигурна работа, не се хваща с ремонт, показват наблюденията на Иванов.

"Майстор се пуска в къщи, само когато е препоръчан от познати и приятели и когато сте видели работата му. Майстор като мен, който е работил за 30 лв.за квадратен метър стена, сега взима 25 лв., а на голям обект - 20 лева", разказва той.

По думите му по-малко взимат само тези, които работят на големи обекти като жилищни кооперации. Там се работи срещу 10 лева с ясното съзнание, че може и да не си получат парите. Когато си купите плочки за 30-40 лева за квадратен метър, едва ли ще предпочетете майстор, който работи за 10 лева. Ако го направите обаче, след това баш майсторите вземат двойно, за да поправят пораженията. Обикновено бутаме плочките и започваме отново, една баня не е само да лепиш плочките", разказва майсторът.

По тази причина само за работа по нея се вземат около 600 лева с екстрите - монтаж на плочки, лайсни, водопроводна инсталация, изправяне на стени.

Намалените поръчки активизират интернет-предлагането на тази услуга. От началото на годината до март от специализиран портал за обяви на услуги забелязват ръст на обявите от майстори и фирми, предлагащи услуги от около 20 на сто на база на предходното тримесечие, каза Даниела Димитрова от портала.

Клиентите, търсещи майстори чрез сайта миналата година са очаквали да им бъдат сложени плочки срещу 12-18 лв/кв.м, докато изпълнителите са предлагали това да стане за 15-22 лв/кв.м. Най-често двете страни са си "стискали ръцете" на 15 лв/кв.м.

От март тази година обаче тук услугите се връщат на равнищата от 2009 г. - около 20 - 25лв./кв.метър.

Според майсторите по-скъпо е да ремонтираш панелно жилище с тапети и таван с винервайс, за разлика от новите жилища, където стените са с масивни мазилки, които са достатъчно прави и гладки.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg