Прайм Пропърти БГ АДСИЦ (

) инвестира 64 млн. евро в изграждането на първия Бизнес парк в Пловдив. Бизнес паркът ще включва модерни 4 и 5-етажни сгради с офиси и търговски площи, подземни паркинги, ресторанти, супермаркети, съобщиха от дружеството за Profit.bg.

Земята, върху която ще бъде изграден паркът, е 48 682 кв. м, а разгънатата застроена площ - 110 000 кв. м. В момента се изработва предварителният проект.

Предвижда се окончателното завършване и въвеждане в експлоатация на проекта да бъде през 2011 г. От Прайм Пропърти БГ планират възвръщаемостта на инвестицията да бъде около 30%. Според прогнозите се очаква редица фирми, повечето от които чужди, да се нанесат в Бизнес парка, което ще отвори нови работни места.

Бизнес паркът ще се намира в район Тракия - един от най-големите квартали на Пловдив. Освен разположението на обекта от Прайм Пропърти БГ сочат, че университетските традиции на града също ще се отразят благоприятно върху успешното развитие на проекта. По отношение на традицията университетите ще осигурят големия брой квалифицирани служители, необходими на фирмите, които ще наемат площи в Бизнес парка.

До момента Пловдив разполага с индустриални паркове и по-малки бизнес комплекси, които включват и жилищни площи. Първият бизнес парк в Пловдив, по модела на бизнес парковете в София и Варна, ще задоволи нуждите на компании, които търсят помещения, предимно за административни цели.

Според изпълнителния директор на Прайм Пропърти БГ – Борислав Стоянов, предстои изграждане на подобен тип комплекси и в други големи градове в страната. Основните фактори за развитието на бизнес парковете у нас са присъединяването ни към ЕС, значителният приток на преки чуждестранни инвестиции и засилването на аутсорсинга, както и бързото икономическо развитие на страната.

Прайм Пропърти БГ е с четиригодишна история, като инвестира в строителство и продажба на жилищни имоти, строителство и отдаване под наем на търговски площи и офиси и строителство и продажба на ваканционни имоти в София и страната. Дружеството има 8 проекта на обща стойност около 180 млн. евро. За 2008 г. Прайм Пропърти БГ предвижда да инвестира в развитието на текущите си проекти около 25 млн. евро.

Стратегически инвеститори в Прайм пропърти БГ са IMMOEAST Immobilien Anlagen AG, филиал на IMMOFINANZ Immobilien Anlagen AG, пенсионно-осигурителна компания Доверие, Булстрад АД и американски пенсионни фондове, сред които IBM Personal Pension Plan Trust, The Public Education Retirement Union, Honda US Companies Master Retirement Group, Prudential Retirement Insurance.

За последно акциите на дружеството са се търгували на БФБ на 17 март. Тогава обемът по позицията е възлизал на 15 лота, като средната цена за акция е била 1.67 лв.

* На снимката: Теренът, върху който ще бъде построен Бизнес паркът в Пловдив (сн. Прайм пропърти БГ АДСИЦ)