Прайм Пропърти БГ не подкрепя тази част от проекта на КФН за промяна в закона за АДСИЦ, която предвижда възможност за двугодишно отлагане на изплащането на дивидент, съобщиха от компанията.

Според Прайм Пропърти антикризисната мярка на КФН сама по себе си е положителна, но акционерите, които са влезли при законово условие задължително разпределяне на 90% от нетната печалба като дивидент, ще бъдат разочаровани, ако се приеме възможността за отсрочка.

Също така това може да породи желание у някои по-дребни акционери да се освободят от участията си във фондовете за имоти, което ще доведе до спад на индекса BG REIT.

Новият проектозакон за акционерните дружества със специална инвестиционна цел предвижда възможност компаниите да задържат и капитализират печалбата от 2008-2011 г. за срок от две години по преценка на общото събрание на акционерите. Целта на КФН е промяната да подкрепи фондовете за имоти по време на кризата.

Проектът вече е одобрен от регулаторния орган на първо четене, но все още предстои да бъде утвърден на второ и след това в Министерството на финансите и бюджетната комисия на парламента.