Строителните предприемачи търсят нови начини за промотиране на жилища, чиито продажба спаднаха с една трета спрямо нивата от 2007 г., като броят на завършените, но непродадени имоти нараства, пише ZF.

Една от предлаганите нови оферти от компанията за недвижими имоти Impact, която продаваща жилища в комплекса Greenfield в Букурещ е да пробвате апартамент за един уикенд или цяла седмица преди да решите дали ще го купите.

От компанията Negoita пък започнаха ново преразпределение на площите на апартаментите в комплекса Confort City, за да ги направят по-лесни за продажба при сегашните условия на пазара.

В опит да продаде двустаен апартамент в комплекса Greenfield, компанията иска да се плати първоначална вноска в размер на само 5% от цената на имота, която се връща в пълния размер, ако клиентът реши да не купува жилището.

Парите могат да бъдат върнати, дори ако потенциалният купувач не харесва самия комплекс или съседите си, или ако банката не одобри молбата за отпускане на ипотечен кредит. В момента има 3 обзаведени апартамента, които могат да се пробват за един уикенд, като периодът може да се удължи до цяла седмица, се посочва в обява на Impact.

От строителната компания за сега не съобщават колко апартамент в комплекса все още са свободни за продажба.

"Купувачите търсят предимно двустайни апартаменти. Почти 60% от продадените общо 300 жилища от началото на годината са такива. Преустройването на апартаментите в Confort City е нашата стратегия за приспособяване към сегашните условия на пазара" - казва Йонут Негоита - управител на Negoita.

Цената на апартаментите, обявени за продажба, се понижи с между 25 и 30% от началото на годината, като в момента двустайно жилище в Букурещ с площ 52 кв. м струва около 45 000 евро.