Британското правителство обяви пакет от мерки, част от които са данъчни облекчения и правителствени субсидии, за да съживи пазара на недвижимо имущество, изпаднал в най-тежката си криза от началото на деветдесетте години на миналия век, предаде Асошейтед прес.

Министърът на финансите Алистър Дарлинг премахна данъка, плащан от купувачите при покупка на жилища за по-малко от 175 000 британски лири (312 565 долара), за да окуражи тези, които купуват жилище за първи път.

Премиерът Гордън Браун оповести план за 1 млрд. долара в помощ на гражданите, засегнати от кризата във високорисковото ипотечно кредитиране.

Според Nationwide Building Society през последните 12 месеца цените на жилищата в Обединеното кралство са се понижили с 10.5 на сто.

Министерството на финансите обяви, че следващата година закупилите жилища под 175 000 лири няма да плащат "данъка за печат" (държавна такса - бел. ред.) от 1 на сто и така ще спестяват 1750 лири (3 126 долара).

По-късно днес Гордън Браун и министърът на общностите и местната власт Хейзъл Блиърс ще обявят план за 1 млрд. лири (1.8 млрд. долара), насочен към гражданите, които за първи път купуват жилище, и към тези, които има опасност да изгубят домовете си.

На домакинствата с доход под 60 000 британски лири годишно ще бъде предлаган петгодишен безлихвен заем до 30% от стойността на имота.

Правителството обеща и да подпомогне уязвимите домакинства, засегнати от високите ипотечни лихви и поскъпването на храните и петрола, да си върнат жилищата.

В някои случаи правителството ще отпусне средства на семействата, за да плащат ипотечните си вноски в замяна на дял от жилището.

В други - правителството ще откупи къщите от ипотечните компании и ще ги върне на семействата на изгодна цена.

С тези мерки се цели да се предотврати изпадането в рецесия на британската икономика и да се увеличи популярността на управляващата Лейбъристка партия, която в социологическите проучвания изостава с 20 пункта след опозиционната Консервативна партия.

Консерваторитe определиха мерките като "план за краткосрочно оцеляване" на премиера.

Източник: БТА