Властите във Великобритания могат да продадат Уестминстърския дворец на частен инвеститор от Русия или Китай, твърди The Telegraph. Толкова необичайно решение може да бъде взето, като се има предвид, че сградата, в която заседава британският парламент, постепенно се руши и потъва в Темза. Реконструкцията би струвала на данъкоплатците над 1 млрд. паунда.

Историческата сграда е под заплаха постепенно да потъне, поради което кулата Биг Бен вече се е наклонила с 18 дюйма. „С оглед на разположението на апартамента на говорителя, той ще може да се наслади на прекрасна гледка към падащия Биг Бен“, шегува се депутатът от лейбъристката партия Том Дочърти в навечерието на заседанието на Камарата на общините, на която ще бъде обсъдена съдбата на сградата.

Така сред идеите за спасяване на двореца се яви и тази за продажбата .Ако предложението получи зелена светлина, членовете на парламента, начело с премиера, ще се преместят в нова сграда. Строителството на нова сграда в Единбург например би струвало 414 млн. паунда.

Както отбелязва The Telegraph каквато и да е съдбата на сградата, на депутатите тъй или иначе ще им се наложи да я напуснат, тъй като реставраторите най-вероятно ще настояват за затваряне на готическата сграда за няколко години, докато текат дейностите по укрепването й.