Продължава забавянето при реализацията на новостроящи се индустриални и складови проекти в страната, се казва в анализ на пазара, изготвен от Елта Консулт.

Предвид слабото търсене на пазара инвеститорите не са склонни да предприемат рискове с изграждането на спекулативни площи, а предпочитат да се концентрират върху проекти по поръчка (build-to-suit).

Най-развитият пазар на индустриални площи продължава да е районът в и около София, където са съсредоточени по-голямата част от модерните складови и логистични площи предназначени за отдаване под наем в страната.

Около 50 000 кв.м складови площи бяха завършени през третото тримесечие в страната, като най-големите от тях са в района на град Елин Пелин източно от София - Логистичен и административен комплекс на Лидл в с. Равно поле, община Елин Пелин (37 500 кв.м.) и Складово-дистрибуционен център на Унивег (8 000 кв.м.).

Най-големите потребители на логистични площи, както в София така и в страната, са хранителни вериги и дистрибуторски компании, но често те предпочитат да построят собствена база вместо да наемат вече изградени площи.

Над 3 000 кв.м. складови площи бяха дадени под наем в София за последните три месеца, между които 800 кв.м. в Логистичен Парк Стад, 600 кв.м. в Логистичен комплекс Юнивърсъл на Цариградско шосе и 500 кв.м. в Логистичен Парк София.

През 2010 г. се забелязва известен ръст при изграждането на промишлени обекти, както и засилен интерес към специализирани центрове за съхранение на данни (data centers).

Наемите за първокласни индустриални площи в София отбелязват лек спад до около 4 евзо / кв.м / за месец. В страната варират между 1.5 и 3 евро кв.м / за месец,като във Варна и Бургас са относително по-високи - между 2.5 и 3.5 евро / кв.м / месец. През следващите месеци се очаква завършването и въвеждането в експлоатация на няколко големи спекулативни проекта в страната - първата сграда на Логистичен парк Русе с 13 850 кв.м складови площи, сграда А6 на Логистичен парк Варна (10 000 кв.м складови площи) и първата фаза на Логистичен парк Марица близо до Пловдив (8 000 кв.м).

Поради намалялото започване на нови спекулативни проекти ние смятаме, че търсенето скоро ще се изравни с предлагането и не очакваме продължителен спад при наемите на модерни индустриални площи. Свободните площи също ще се задържат на сегашните си нива или ще претърпят минимални корекции надолу.