Общият брой на имотите с просрочените ипотеки в САЩ надминава 300 000 за 8-ми пореден месец, като нарастващата безработица прави изключително трудно погасяването на месечните вноски, сочат данни на RealtyTrac.

Броят на имотите, чиито собственици са с просрочени задължения по ипотечния кредит се е увеличил през октомври с 332 292, което е ръст с 19% спрямо октомври 2009 г.

"Увеличаващият се брой просрочени ипотеки ще продължат да понижава цените на жилищата", коментира Стефън Милър, директор на икономическия отдел в University of Nevada в Лас Вегас.

Делът на сделки с имоти изпаднали в затруднено положение е 30% от всички продажби на жилища през третото тримесечие на годината, като средната цена за периода е спаднала с 11% до 177 900 долара. Безработицата от своя страна достига през октомври 10.2%, което е най-високото ниво от 26 години насам.

Цените на жилищата в САЩ ще ударят дъното през март следващата година, като евтините имоти се очаква да се възстановят по-бързо в сравнение с луксозните.