Пазарът на недвижимите имоти в страни като Ирландия и Испания усеща негативното въздействие от повишаващите се лихви в еврозоната, което води до силно забавяне на ръста им, сочи изследване на Bloomberg.

В същото време очакванията са Европейската Централна Банка да продължи по-нататък с повишението на лихвите, като средните очаквания на анализаторите са те да бъдат повишени с нови 25 базисни пункта на следващото й заседание през юни, до 4% на годишна база.

Бумът на пазара на недвижими имоти в Ирландия и Испания до голяма степен се предопределяше и от най-ниското равнище на лихвите в еврозоната от шест десетилетия за периода между юни 2003 и декември 2005 година, при ниво от 2% на годишна база.

Тези времена обаче вече са в историята и инвеститорите в недвижими имоти трябва да се справят с по-високото ниво на лихвите при финансиране на покупки.

От 1996 година насам средното повишение на икономиките на Ирландия и Испания възлиза съответно на 7% и 4% на годишна база. Според прогнози на ЕК обаче се очаква икономиката на Ирландия да се забави до 4%, а тази на Испания до 3.4%, което ще се предопредели и от очакваното забавяне в сектора на недвижимите имоти.

В същото време се предвижда икономиката на еврозоната да отбележи ръст от 2.6% през тази и 2.5% през следващата година.

Цените на недвижимите имоти в Ирландия и Испания регистрираха значително повишение през последните 10 години. Това обаче е на път да се промени. През март ръстът в цените на имотите в Испания се забави до 7.2% на годишна база, което бе и най-слабото им поскъпване от девет години насам.

Негативните очаквания за забавяне на ръста на пазара на недвижими имоти доведоха и до силно поевтиняване на акциите на търгуваните на испанската борса строителни компании, довели до спад на основния испански индекс с 3.1% на 24 април. Оттогава насам индексът загуби други 1.7% от стойността си.

В Ирландия цените на жилищата отбелязаха понижение за пръв път от пет години насам през март, понижавайки се с 0.6% на месечна база.