Все повече богати руснаци се насочват към покупката на недвижими имоти клас лукс в САЩ, сочат данни на Bloomberg. На най-голям интерес се радват недвижимостите във Флорида, Калифорния и Ню Йорк.

По данни на брокерите, до които се допитаха от Bloomberg, руснаците проявяват жив интерес към жилища на стойност 20 и нагоре милион долара. Това е единственият сегмент на пазара, който отчита оживление, на фона на слабото търсене при останалите имоти в САЩ. И няма какво да ни изненадва - сравнително евтиният курс на долара позволява на богатите хора да си купят огромно жилище на изгодни цени.

Както съобщи президентът на Sotheby's International Realty Affiliates Филип Уайт, неговите брокери са продали през първото полугодие повече от двадесет вили, клас лукс на стойност от 20 млн. долара. Една четвърт от тях са придобити от чужденци. Уайт смята, че интересът към подобни имоти няма да намалее и през втората половина на годината.

Издателят на сп. Unique Homes Рик Гудуин, две трети от предлаганите за продан домове на цена 20 млн. долара и повече се намират в щатите Флорида, калифорния и Ню Йорк.

„Лидер по продажби на руснаци е щатът Флорида, или по-точно Маями - първа линия от океана, известна като Little Moscow, районът на Sunny Isles Beach. Това е известен район, където живеят много имена от руската естрада. В района има изградена рускоезична инфраструктура, в частност „руски" магазини и ресторанти", разказа пред РБК daily ръководителят на отдела за чужди имоти в компанията Knight Frank Петър Коваленко.

Основателят на банката Русский стандарт Рустам Тарико сключи през април най-голямата сделка в Маями за последните пет години. Срещу 25.5 млн. долара той придоби къща в района Star Island и стана съсед на своя съотечественик милиардер Владислав Доронин.

Ню Йорк е друго привлекателно място за руснаците. Известният руски композитор Игор Крутой купи през април луксозен апартамент на 12-ия етаж в Манхатън, като заплати за него рекордните 48 млн. долара. Половин година по-рано, той закупи къща в любимия на богатите нюйоркчани Саутхемптън, с намерението да бутне съществуващата постройка и да вдигне нова.

Една от причините за разточителството на руснаците, които заделят големи суми за американски домове, се крие може би в бързото им забогатяване. По данни на Forbes, броят на милиардерите в Русия е скочил за година до 101 при 62-ма.

Някои брокери обясняват интереса на руснаците към американските имоти с техния статут. „Руснаците имат пари и те искат най-доброто", цитират от Bloomberg собственикът на компания за консултации в с вферата на недвижимите имоти Protax Services Илю Биков.