Екип от анализатори изнесе вчера доклад за развитието на търговските и офис площи през изминалата 2007 г. в столицата на Полша – Варшава, съобщава Property.Magazine.International.

Според доклада новите офис площи са се увеличили най-вече в две локации на Варшава – централната и западна част на града, където са разположени повечето паркови пространства.

Данните показват, че приблизително 500 000 кв. м офис площи са били наети във Варшава през изминалата година, което е увеличение от над 19%, в сравнение с 2006 г.

Най-голямата сделка, осъществена за 2007 г. в централната част на Варшава, е построяването на офис сградите Atrium City с обща разгъната застроена площ 14.500 кв. м. И новата сграда на IBC със застроена площ 6.570 кв. м.

Извън границите на идеалния център, Millenium Bank е наела офис с площ 22.400 кв. м в офис центъра Harmony Office Center I&II, а компанията Netia е придобила офис с площ от 13.300 кв. м. в новопостроения Marynarska Business Park.

Общо за изминалата година 21 големи офис сгради и комплекси са били завършени, като общата новопостроена офис и търговска площ в целия град е около 2.7 млн. кв. м.

Най-големият реализиран проект е Trinity Park II с 24.000 кв. м застроени площи, IO-1 с 23.500 кв. м застроени площи и супермодерният комплекс Skylight, който разполага с общо 19.525 кв. м търговски и офис площи.

Според данните от доклада за четвъртото тримесечие на изминалата година незаетите пространства са били около 3.1%, което е най-ниският процент, откакто се правят проучванията.