Продажбите на бизнес имоти в САЩ през тази година се очаква да паднат до най-ниските си обеми за последните 18 г., след като индустрията преминава през най-тежката криза от началото на 90-те години на миналия век, пише Bloomberg.

До края на годината общата стойност на сключените сделки с офис имоти ще достигне 16 млрд. долара, прогнозират водещи специалисти от Real Capital Analytics.

Финансовата криза, която доведе до фалита на Lehman Brothers и придобиването на Merrill Lynch от Bank of America значително намали кредитирането на бизнес имоти и увеличи броя на собствениците с просрочени кредити.

Броят на просрочените кредити в сектора в САЩ се удвои през второто тримесечие до 2.88% от целия обем, като се очаква до края на годината той да достигне 4.1%, което е най-високото ниво от 1993 г. до сега. Това със сигурност означава още повече неприятности за банките кредитори, споделят експерти.

Общият обем на продажбите в офис сегмента през второто тримесечие беше с 97% по-нисък спрямо пиковите нива от първите 3 месеца на 2007 г., става ясно още от данните на Real Capital.