Собствеността на американците в домовете им пада под 50%

827
Собствеността на американците в домовете им пада под 50%

Нетната стойност на собствеността на американците в техните домове падна под 50% за пръв път, откакто се отчита статистиката от Федералния Резерв от 1945 г.

Тя падна под ревизираната по-ниско стойност от второто тримесечие на 2007 г. в размер на 49.6 на сто. За четвъртото тримесечие пада още да ниво от 47.9% - трето поредно под 50 на сто.

Това маркира първия случай, когато задълженията на притежателите на имоти надхвърлят тяхната собственост, откакто ФЕД изчислява данните от 1945 г. насам.

Общата стойност на нетната собственост в края на 2007 пада за трето поред тримесечие до 9.65 трлн. долара, спрямо 9.93 трлн. за третото тримесечие.

Стойността на собствеността, която е равна на процента на пазарната цена на имота минус ипотеката, постоянно намаляваше, дори докато цените нарастваха през това десетилетие. Причини за това са рефинансирания и тегления на кредитни линии и нарастване до 100 и повече процента на ипотечно финансиране.

Икономистите очакват тази цифра да падне още в резултат на спада на цените на имотите, които са най-големият актив на американците.

Economy.com изчислява, че 8.8 млн. души, или около 10.3% от домовете, ще имат нулева или отрицателна собственост до края на месеца. Още по-обезпокоително е че 13.8 млн. притежатели на домове, или 15.9%, ще попаднат в същата категория, ако цените паднат с 20% от върха си.

Според последните данни за индекса Standard & Poor's/Case-Shiller цените на жилищата в САЩ падат с 8.9% през последното тримесечие на 2007 г. на годишна база - най-големият спад в 20-годишната история на индекса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg