„Софстрой” АД е главният изпълнител на проекта „Мол Плевен”, съобщиха от компанията. Договорът за строителство до ключ бе подписан с инвеститора на проекта „Мол Плевен” АД, собственост на „Аладин” ЕООД. Споразумението бе сключено след обявена процедура за избор на главен контрактор, в която са участвали десет строителни компании.

„Мол Плевен” е най-мащабният строителен проект в Плевен и региона. Площта на парцела е 9678 кв.м, застроената площ е 9061 кв.м, а общата разгъната застроена площ, с включени две подземни нива, възлиза на 46 841 кв.м. Строителството ще започне още в края на септември. Предвижда се молът да бъде открит през 2010 г.

Това е четвъртият договор за проект с големи размери за „Софстрой”, откакто смени собствениците си. Компанията поема все повече обекти в страната, като следва стратегията си за излизане извън периметъра на столицата. В момента „Софстрой” извършва строителството на най-големия проект в реализация за България „Хермес Парк София”, немския завод за гипс „Кнауф” до Гълъбово и испанската фабрика за керамични плочки „Керос” в Русе.

„Софстрой” бе придобита в края на 2007 г. от „Алфа финанс холдинг” и "Balto-Slavic Ventures Limited“ на Джей Джонстън и Робърт Кьонигсбергер - управители и основни собственици на американския фонд “Gramercy”. Малко след това компанията закупи „Заводски строежи - ПС-Перник” АД.

Новият мениджмънт е разработил инвестиционна програма. Целта е лидерство в бранша на големите строители чрез непрекъснато увеличаване на капацитета. Компанията развива едновременно индустриално строителство - включително изграждане на логистични паркове и бази, високо строителство – жилищни, търговски и офис сгради, пътно строителство, производство на бетон, метални конструкции и армировка, добив на инертни материали.