Инвестициите в бизнес имоти в Европа са се понижили с 61% през изминалата 2008 г., а незаетите офис площи са нараснали с около 19%, сочат данни от последните проучвания на Atisreal. В изследването са включени 7 водещи европейски града.

На фона на понижението в обема на инвестициите, доходността от наем на луксозни офис площи продължава да се повишава, става ясно още от изнесените данни.

Инвестиционната активност през 2008 г. идва главно от купувачи, разполагащи с капитали в кеш, особено след второто тримесечие, когато забавянето в сектора стана много осезателно, става ясно от мнения на специалисти.

Една от основните причини за спада в инвестиционната активност е рецесията, в която развитите икономики на Стария континент влязоха през миналата година, коментират водещи брокери.

От друга страна, нарастването на безработицата, особено във финансовия сектор, оказа съществено влияние върху наемането на офиси.

Въпреки че пострада много от кризата на имотния пазар, Великобритания все още остава привлекателна за инвеститорите в офис имоти, сочат мнения на анализатори в сектора.