Средната цена на жилищата в Англия и Уелс отчете понижение с около 0.4% за изминалия месец март, става ясно от данните от проучване на Land Registry.

В момента средната цена на недвижимите имоти в тези части на страната достига 184.798 паунда, сочат още данните от проучването.

Негативната тенденция и месечният спад в цените на имотите бяха регистрирани в шест от десетте по-големи региона на територията на Англия и Уелс.

Най-голямо понижение в цените на жилищата за март се наблюдава в Уелс (2.2%), следван от Източни средни територии (2.1%), Югоизтока (1.6%) и Йоркшир и Хъмбър (1.1%).

Покачване в цените, макар и незначително за периода, е регистрирано в Югозападните територии (0.1%), като малко по-висок беше процентът в Северозападните и Североизточни територии, съответно 0.8% и 2.4%.

Столицата и най-голям град във Великобритания – Лондон, продължава да се отличава от останалата част на страната с цените на жилищата си.

Там цените за март отчитат поредното месечно повишение – този път с 0.6%, което означава годишен ръст в цените от 10.5%. Това е много повече от всеки друг регион на страната, отчитат специалистите в сектора.

Продажбите на жилища продължават да отчитат спад, сочат данните на Land Registry. Това, според мненията на повечето анализатори от агенцията, е ясен знак за настъпилата депресия и несигурност на пазара.

За периода от месец октомври 2007 г. - до януари 2008 г. нивата на транзакциите по покупко-продажба на имоти са били средно по 81.926 на месец. Това представлява около 26% понижение, в сравнение със същия период преди една година. Регистрираните транзакциите тогава са били средно по около 110 хил. месечно.