Сред най-пострадалите от световната финансова криза на едно от първите места се нарежда строителният сектор. Може да се констатира, че практически в целия свят се наблюдаваше спад в строителството, предизвикан от кризата, но ако в част от страните развитието на строителството само бе забавено, в други то бе спряно.

Строителството е този локомотив, който може да извади всяка страна от кризата. Достатъчно е да си спомним класически примери като Голямата депресия и периода на следвоенното възстановяване на Германия. Дали това означава, че отново можем да очакваме строителен бум и кой ще бъде лидер в тази сфера в близко бъдеще?

През миналата година разходите в строителството са намалели с 650 млрд. долара в световен мащаб.

Също през миналата година САЩ отстъпиха титлата „най-голям строителен пазар в света" на Китай. Американският пазар все още се намира в състояние на стагнация: падат продажбите на жилища на първичния и вторичния пазар, за първи път от 17 години се намали финансирането на строителството на търговски площи.

В Европа строителната криза може да се смята за отминала единствено в Полша и Швейцария. Инвестициите в търговски имоти в Европа през миналата година нараснаха до 83.3 млрд. евро, което обаче остава под докризисните показатели. Следователно достигане на докризисните нива на строителство в развитите страни едва ли ще е възможно преди 2012 г.

На другия полюс са развиващите се страни.

Китай- страната, която сякаш не забеляза глобалната криза, продължава да осъществява големи проекти. През тази година тя обяви, че започва строителството на най-големия търговски комплекс в света в Шанхай (инвестиция на стойност 3.5 млрд. долара), на най-високия хотел в света (632 м), на 606-метров небостъргач в Ухана. Пекин започна и масово строителство на достъпни жилища, за да се справи с темповете на ръст на цените (през 2009 и 2010 г. страната стана световен лидер по поскъпване). С това очакванията за спукване на китайския балон отстъпиха на прогнози, че през следващото десетилетие пазарът в страната ще нарасне двойно.

През миналата година в Индия инвестициите в имоти се увеличиха 10 пъти до 593 млн. долара. Страната влезе в топ 5 на най-привлекателните държави за вложения в недвижими имоти заедно с Китай, Бразилия, Мексико и Турция.

Впрочем в Турция преди кризата строителството се развиваше с такива темпове, че изпревари ръста на БВП. През най-тежката за сектора година - 2009 -а, той се сви с 18%, но още през 2010 г. настъпи подобрение и положителната динамика в сектора повлече цялата икономика нагоре.