Търсенето на търговски и офис площи ще продължи да спада и през второто тримесечие на тази година, става ясно от последните изследвания на RICS.

Основната причина за това е негативният ефект, който продължава да оказва върху развитите световните пазари кредитната криза, въпреки че секторът се развива в световен мащаб.

Според данните на RICS, търсенето на търговски, офис и индустриални площи в почти цяла Европа продължава да спада и прогнозите за бъдещото развитие не са много оптимистични.

В Западна Европа повече от половината от инспекторите по недвижими имоти докладват за спад в търсенето на офис площи, а половината на индустриални.

Освен Западна Европа, голямо забавяне в търсенето на този вид площи се забелязва и на пазарите в Северна Америка иАвстралия.

Едни от страните, в които положението е влошено, са Ирландия и Испания.

Извън Западна Европа, Унгария, Нова Зеландия и Южна Африка са страните, които изнасят изключително негативни данни за търсенето на този вид площи.

От изнесените данни се оказва обаче, че не във всички райони на света се наблюдава тази тенденция.

В пълен контраст на данните от Западна Европа, в Африка, Средния Изток, Латинска Америка и развиващите се пазари в Азия и някои в Европа се изнасят данни за повишаване в търсенето на търговски, офис и индустриални площи.