Сделките с недвижими имоти в Румъния са се повишили с 60% за първите девет месеца на годината, в сравнение със същия период на миналата, сочи публикация в румънския ежедневник Business Standard.

За периода те са възлезли на 800 млн. евро, като в основата им е стояло сключването на големи сделки от австрийски, израелски и британски инвеститори. Сред големите инвеститори са били компании като Immoeast, Europolis, Globe Trade Center (GTC), Cefin, Teesland, Trigranit и др., инвестирали основно в сегменти като офис- и търговски недвижими имоти.

На пазара на офиси, шест големи сделки са допринесли за оборот в размер на 376.8 млн. евро. Най-голямата от тях е била тази по продажбата на офис-сграда в Букурещ, която GTC е продала на френската компания Natixis за сумата от 120.3 млн. евро.

В сектора на търговските недвижими имоти са били сключени три големи сделки на стойност 287 млн. евро, като най-голямата от тях е била сключена за 185 млн. долара по прехвърлянето на търговски център между Immoeast и TriGranit.

Един от водещите играчи на пазара е най-голямата австрийска компания за инвестиции в недвижими имоти - Immoeast, която към момента има 39 проекта в процес на разработване, а инвестираните от компанията средства на пазара възлизат на 1.4 млрд. евро.

Все още относително малък е пазарът на индустриални недвижими имоти. На сегмента са били регистрирани две големи транзакции на стойност 104 млн. евро.

Като тенденция се очертава намаляването на възвръщаемостта на инвестициите, като тази при търговските недвижими имоти е вече около 6%, на фона на нивото й от 7-8% преди година.

В Букурещ с възвръщаемост от 8% се отличават единствено инвестициите в индустриални недвижими имоти.