Цените на жилищата в централните части на големите градове са поевтинели с 20-30% през последните шест-осем месеца. В Пловдив спадът е дори по-голям - с още 10-15 на сто отгоре. При ваканционните имоти поевтиняването е най-малко при луксозните на първа линия на морето. Техните цени са намалели с около 15 - 20%, на места до 30 на сто.

При проектите, намиращи се на разстояние от 200 метра до 1 км. от брега, офертните предложения вече са се сринали с нива от 60-70 на сто. Това съобщиха експерти от бранша по време на провелата се вчера пресконференция на ФИАБСИ - България.

По тяхно мнение черноморските ни ваканционни имоти, намиращи се на голямо разстояние от брега, трудно ще могат да си намерят купувачи през следващите няколко години. Основна причина за това е голямото презастрояване, най-вече по Южното крайбрежие. Намален интерес от страна на инвеститорите се наблюдава и към имотите в планинските ни ваканционни селища.

Най-важните чужди инвеститори продължават да са от Русия и бившите съветски републики, като най-големите купувачи са от Москва и Киев, съобщи Веселина Иванова от Five Star Investments. Техният основен интерес е съсредоточен към Северното Черноморие и луксозните имоти там.

Много рядко се търсят жилища на цени от 40-50 хил. евро, коментира Иванова. Основният интерес е към имоти, струващи по 250 хил. евро и повече. Сред фокусите на клиентите са и офис площите от клас А с цени от 2500-3000 евро на кв. м.

В София най-търсени са имотите с цени от 500-600 евро на кв. м., заяви Валентин Съйков, член на управителния съвет на ФИАБСИ - България. Съществува психологична граница от 1200 евро на кв. м., която рядко се преминава дори за луксозните имоти.

По мнение на Валери Василев от "Имоти България" пазарът на недвижими имоти е достигнал дъното преди 2-3 месеца и вече има раздвижване. Все още обаче няма много сделки, тъй като цените са с 20-30% по-ниски от тези преди кризата и много от инвеститорите изчакват. Според него пазарът трудно ще достигне бумовите си нива, но въпреки това ще има рентабилност от 10-15 на сто.

Източник: в. Монитор